2015-11-02 07:48:27• hírek • Hirdetés

Látnivalók Szatmár megyében

A pácafalvi bükki gazdaság és az érendrédi múzeumház.

A pácafalvi bükki gazdaság

A gazdaság részei: a ház, a csűr és az éléskamra.

A zúzottkő alapra boronákból épült ház négy helyiségből áll: az utcára néző tisztaszoba, a pitvar, a lakószoba és ez emögött elhelyezkedő éléskamra. A ház első részében levő szoba berendezése a tájegységre jellemző bútorokból és egyéb tárgyakból áll. A pitvarban, amely egyben a ház bejárata, egy kenyérsütésre alkalmas kemence és egy főzőüst áll. A hátsó szobában, vagy lakószobában, egy népviselettel teli ruhásszekrény és egy kredenc áll.

A gazdaság legnagyobb és gazdasági szempontból is legfontosabb része a csűr. Itt található az istálló, a széna tárolására szolgáló helyiség, és egy helyiség a mezőgazdasági gépek és szerszámok tárolására.

Az éléskamra, román népi nyelven: "găbănaș", egy külön épületben foglal helyet, egy esztergált faoszlopon álló tornáccal, amely egyben a gabona és mezőgazdasági szerszámok tároló helye is. Az épület alá pince is épült.

Érendrédi múzeumház

Az érendrédi  múzeumház a tájegységre jellemző tipikus házak mintájára épült: döngölt falak, két szoba, pitvar és istálló. A házat 1860 és 1880 közötti években építette Botos Sándor. A Szatmár Megyei Múzeum 2012-ben vásárolta meg az akkori tulajdonosoktól: Kis Károlytól és feleségétől, Kis (Botos) Ilonától. A ház teteje zsúpfedeles, amit előszeretettel használtak a mocsaras vidékeken. A házba a pitvaron keresztül lehet bemenni, ahol egy kemence áll, amelyben kenyeret sütöttek.

A kemence szája a pitvarra néz, a többi része pedig a ház belsejébe nyúlik. A kemence mellett foglal helyet a sparhelt (spór). Az utca felőli tisztaszobában két ágy, egy nagy láda, asztal, székek, ruhásszekrény és gyerekhinta található. A falakat és a bútorokat magyar és román nyelvű feliratok, szentképek és szőttesek borítják. A pitvarból balra nyílik a lakószoba, amelyben a minden nap használatos konyhai és a tájra jellemző használati eszközök foglalnak helyet.

Az istállónak külön bejárata van, itt vannak kiállítva a mezőgazdasági munkák során használt gépek és szerszámok. Az őszi betakarítás után, majdnem minden gazdaságban felállították a szövőszéket, az asszonyok és lányok ezen szőtték meg a ruhájuk megvarrásához szükséges anyagot.

Bővebb információkért forduljanak a Szatmár Megyei Turisztikai Információs Központonhoz:

Tel: 0261-710612
Mobil: 0752-227122
E-mail: turism@judetulsatumare.info

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: